Συνέντευξη στο IN: Οδυσσέας Βουρβουκέλης
- Admin
- Apr 1, 2015
- 4 min read
Ο Οδυσσέας Βουρβουκέλης ένας εκ των δύο αδερφών της γνωστής οικογένειας παραγωγών κρασιού
έδωσε απαντήσεις σε 6 ερωτήσεις μας...
“...όσα μετάλλια και να αποσπάσει κάποιος όσες διακρίσεις και να του δώσουν αν στις παρέες, εκεί έξω δεν ακούσει το μπράβο, τότε δεν αξίζουν τίποτα..!”

Τι είναι πιο σημαντικό: Η ποιότητα της πρώτης ύλης ή η δεξιότητα του οινολόγου όταν μιλάμε για κρασί ;
Προσωπική μου άποψη στην πρώτη γραμμή κατατάσσεται η επαφή και η σύνδεση με την φύση, μετά η δημιουργία. Διότι από ένα φυτό το οποίο το καθοδηγείς, το βοηθάς να παράγει έναν καρπό και τέλος εσύ παίρνεις τον καρπό τον μεταποιείς, δημιουργείς κάτι εξαιρετικό, το κρασί . Άρα η πρώτη ύλη ειναι το ¨Α¨ , μετά βέβαια έρχεται και το ¨Ω¨ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ για να μετουσιώσει την πρώτη ύλη σε κάτι μοναδικό, δηλαδή ως καλλιτέχνης να μετατρέψει ένα υλικό και κάτι ζωντανό …σε τέχνη.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της θρακικής γης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρασιού που παράγεται;
Επειδή το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή της ΘΡΑΚΗΣ και ειδικότερα το μικροκλίμα των ΑΒΔΗΡΩΝ ευνοεί αρκετά την αμπελοκαλλιέργεια λόγω ελαχίστων αναγκαίων βροχοπτώσεων το καλοκαίρι και όχι υψηλών θερμοκρασιών ειδικά τις βράδυνες ώρες. Τα Άβδηρα είναι ένας τόπος ευλογημένος. Από αρχαιοτάτων χρόνων στο τόπο αυτό μεγάλωσαν και μεγαλούργησαν φιλόσοφοι άνθρωποι της διανόησης και φυσικά η αμπελοκαλλιέργεια ήταν η κυρία ενασχόληση. Ο οίνος της περιοχής των ΑΒΔΗΡΩΝ μαζί με αυτόν της Μαρώνειας ήταν φημισμένος στους αρχαίους αλλά και στους βυζαντινούς χρόνους. Τα παραγόμενα λευκά κρασιά έχουν έναν ελαφρύ έντονο αρωματικό χαρακτήρα με αρκετή οξύτητα, τα ερυθρά έναν πλούσιο χαρακτήρα ικανό για μακρόχρονη παλαίωση και το ροζέ το οποίο παράγεται από μια αρχαία τοπική ποικιλία το παμίδι έναν έντονο φρουτώδη αρωματικό χαρακτήρα.
Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά που αντιμετωπίζει το ελληνικό κρασί σήμερα;
Τα αρνητικά είναι ότι δυστυχώς το νομικό πλαίσιο που υπάρχει ως προς τον έλεγχο και του παραγόμενου προϊόντος αλλά και της διάθεσης του στην εσωτερική αγορά ναι μεν είναι αρκετά επαρκές αλλά δυστυχώς εφαρμόζεται κατ' ελάχιστο. Με αποτέλεσμα να μένουν απροστάτευτοι οι τυπικοί και όσοι εφαρμόζουν, σε μεγάλο βαθμό τις οδηγίες και κατευθύνσεις του κράτους και της ΕΕ, οινοπαραγωγοί.
Το θετικό είναι ότι έχει επέλθει μια στροφή προς την κατανάλωση κρασιού στην εσωτερική αγορά αλλά και μια μεγάλη στροφή στην εμπιστοσύνη εισαγωγέων στο εξωτερικό για την διάθεση ελληνικού κρασιού εκεί . Παράλληλα με αυτό θετικό είναι ότι αναδεικνύονται κυρίως αυτόχθονες καθαρά ελληνικές ποικιλίες σε όλο το φάσμα της αγοράς.
Πως βλέπετε την πορεία του ελληνικού κρασιού στην αγορά του εσωτερικού και του εξωτερικού;
Στο εσωτερικό δυστυχώς η αγορά του εμφιαλωμένου κρασιού συνεχώς συμπιέζεται και λόγος είναι αφού δε λειτουργεί γενικώς η οικονομία της Ελλάδας πως να λειτουργήσει φυσιολογικά και η αγορά του κρασιού! Συνεχώς το κόστος παραγωγής ανεβαίνει και μιλώ κυρίως για τα πάγια έξοδα, όπως ρεύμα νερό, καύσιμα και η αγορά πλέον δουλεύει με καθαρά όρους όπως το ´´ μετρητοίς´´.
Στο εξωτερικό αντίθετα με λίγη προσοχή ως προς τις συμφωνίες που θα κάνεις και με τους ανθρώπους που θα συνδιαλλαγής μπορείς να επιτυχείς πολλά. Εκεί οι αγορές, για το ελληνικό κρασί και φέτος θα είναι σε ανοδικό επίπεδο.
Η θέση του ελληνικού κρασιού στην παγκόσμια αγορά όλο και ανεβαίνει και ως ποιότητα αλλά και ποσοτικά. Ως ελληνικό κρασί έχουμε ένα πολύ ισχυρό όπλο και αυτό είναι οι εκατοντάδες γηγενείς ποικιλίες αμπέλου. Είμαστε στην πρώτη θέση παγκοσμίως, νομίζω, χώρα με τις περισσότερες ποικιλίες. Αυτό και μόνο μας κάνει μοναδικούς, καιρός είναι να το εκμεταλλευτούμε και να προσφέρουμε στο κόσμο ένα μοναδικό προϊόν. Βέβαια, έχουμε πολύ αγώνα ακόμη.
Πως βλέπετε τους καταναλωτές όσο αφορά το κρασί; Πόσο έχουν αλλάξει από το παρελθόν και τι επιλέγουν περισσότερο να πίνουν;
Οι καταναλωτές δυστυχώς πριν την οικονομική κρίση είχαν αρχίσει, με διάφορα μέσα, να μαθαίνουν τι πίνουν πως και από πού, άλλα βίαια τους στέρησαν αυτό το δικαίωμα. Όμως αρχίζει να διαφαίνεται τα τελευταία 2 χρόνια μια ελαφριά άνοδος και με ευκόλως προσβάσημα μέσα, ενημέρωση και παιδεία. Ένα προφανέστατο παράδειγμα είναι τα wine bars.
Πιστεύω η τελευταία 10ετια ήταν καθοριστική για τον καταναλωτή και για τις γνώσεις που απέκτησε και συνεχίζει να αποκτά. Είμαστε τυχεροί που υπάρχουν άνθρωποι, είτε από το χώρο των οινοποιών, είτε από τον ακαδημαϊκό χώρο, είτε το χώρο της δημοσιογραφίας, είτε από την γαστρονομία και εστίαση που αγαπούν το ελληνικό κρασί και θέλουν πραγματικά να μεταδώσουν τον πλούτο των γνώσεων τους.
Ποίο είναι τελικά το μυστικό σας για τις τόσες σημαντικές διακρίσεις που αποσπάτε σε πανελλαδικούς και διεθνής διαγωνισμούς;
Οι διακρίσεις που αποσπά ένας ΟΙΝΟΠΟΙΟΣ για τους οίνου του είναι φυσικά μια επιβράβευση πολύ σημαντική, τον κάνει να νιώσει περηφάνια και ότι με κόπο και επιμονή κάποια στιγμή επιβραβεύεται όλη του η δουλεία. Όμως θα έλεγα ότι όσα μετάλλια και να αποσπάσει κάποιος όσες διακρίσεις και να του δώσουν αν στις παρέες, εκεί έξω δεν ακούσει το μπράβο, τότε δεν αξίζουν τίποτα. Αυτή η άποψη είναι καθαρά προσωπική άποψη. Ιδιαίτερα το κτήμα Βουρβουκέλη έχει αποσπάσει πολύ σημαντικές διακρίσεις σε διαγωνισμούς όπως της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα, του Μπέργκαμο στην Ιταλία, των Κανών στην Γαλλία , του Τορόντο στον Καναδά και πολλές άλλες σε Γερμανία Βέλγιο και Αγγλία.
Μυστικά.!! Δεν υπάρχουν πιστεύω.
Όταν με τον καιρό, εγώ και ο Αδερφός μου μεγαλώσαμε, ιδρώσαμε, κουραστήκαμε μέσα στο αμπέλι και την οινοποίηση, αντιληφθήκαμε ότι για να καταφέρεις ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα ικανοποιήσει τότε θα πρέπει να χειριστείς όλο αυτό που έχεις ως ένας καλλιτέχνης . Άλλωστε το λέει και η λέξη " οίνο - ποίηση ". Είναι ένα προϊόν που απαιτεί δεξιότητες και φαντασία για να δημιουργηθεί.
Kommentare