top of page

Θάνος Μαυροδής Δεν υπάρχουν σκουπίδια, μόνο τέχνη..!

  • Writer: Admin
    Admin
  • Apr 2, 2015
  • 4 min read


Ο Θάνος Μαυροδής είναι εμπειρικός/εικαστικός που επί σειρά ετών δίδαξε την «TRASH ART» («σκουπιδοτέχνη») στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και με περισσή πειθώ μετέδωσε στους μαθητές του την ιδέα της αξιοποίησης των σκουπιδιών για τη δημιουργία νέων διακοσμητικών και χρηστικών προϊόντων, προϊόντων αγάπης, αφού η αγάπη, όπως ειπώθηκε, είναι οδηγός κάθε δημιουργίας.

Είναι καλλιτέχνης που κινείται σε ήπιους τόνους, αφουγκράζεται, βιώνει τις ανάγκες του τόπου του και ενώνει τις δυνάμεις του με τα υπόλοιπα ανήσυχα πνεύματα του περίγυρου του εκφράζοντας τις πολιτισμικές ανησυχίες του, μέσω του Δικτύου Λόγου και Πράξης, στην όαση καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας που λέγεται το «Μονοπάτι της ζωής».

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως αν κάθε πόλη στην χώρα μας είχε ενεργούς και συνειδητοποιημένους πολίτες σαν τον Θάνο, δεν θα υπήρχε κρίση, τουλάχιστον πολιτισμική.

"Σαν παραμύθι ξεκινά η αναφορά σε πρόσωπα από την αρχαιότητα έως και τις μέρες μας. Μηδενίζοντας το χρόνο και ταξιδεύοντας μέσα σ`αυτό, οραματίζομαι και μεταφράζω τις σκέψεις μου σ`αυτά που φτιάχνω.

Διακτινίζομαι στο παρελθόν και επιστρέφω στον 21ο αιώνα, ομολογώντας, το λίγο κατασκευαστικά όλη την συναισθηματική μου φόρτιση και εμπειρία.

Μέσα από ύλη πρωτοπλάστων σε συγχρονισμό με το ΤΩΡΑ – οδηγούμαι στον μηδενισμό του χρόνου ως μια από τις διαστάσεις που ο άνθρωπος επινόησε για να μπορεί να αντιληφθεί ή και να κατανοήσει την ύπαρξη του.

Μεγαλώνοντας, μικραίνω το χρονικό προσδιορισμό μέσα από μια σειρά έργων παρατεταγμένων σε κοινή θέα με στόχο τη δική σας κριτική διάθεση στην εμπλοκή σας με το ΜΗΔΕΝ."

Θάνος Μαυροδής

Εικαστικός


Κύριε Μαυροδή θεωρώ ότι ανήκετε σε μία γενιά καλλιτεχνών που ασχολείται με ένα είδος τέχνης, εντελώς διαφορετική από τα τετριμμένα. Ποιο ήταν το κίνητρο εκείνο που αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την ενασχόληση σας με την Trash Art;

Χρησιμοποιώ πολύ το ποδήλατο, έτσι έχω άμεση επαφή με ότι πετάμε εμείς οι άνθρωποι στους δρόμους και στα πιο απίθανα μέρη. Έτσι άρχισα να συλλέγω αρχικά, επιλεγμένα ανακυκλώσιμα υλικά και στην πορεία στράφηκα και σε διάφορα «σκουπίδια», εμπλουτίζοντας έτσι την καλλιτεχνική μου ανησυχία. Τα πρώτα μου έργα τα έφτιαξα πριν από δεκαεννέα χρόνια. Από το 2000 όμως και μετά επιμένω ανακυκλώνοντας δημιουργικά.

Ποια η φιλοσοφία της Trash Art;

Είναι ο σεβασμός στον άνθρωπο και στη φύση για μια ποιότητα ζωής γεμάτη όνειρα και οικολογικές καλλιτεχνικές εκφράσεις.

Από πότε χρονολογείται η ύπαρξη της νέας αυτής μορφής τέχνης και που εμφανίστηκε για πρώτη φορά;

Πάντα ο άνθρωπος ήταν ανήσυχος και περίεργος από την φύση του. Από την παλαιολιθική εποχή χρησιμοποιούσε τα σκουπίδια του για να δημιουργήσει χρήσιμα εργαλεία, όπως έντερα ζώων για χορδές τόξων και το αίμα τους για να μας αφήσει τις περίφημες βραχογραφίες. Το κίνημα Trash Art εξελίχθηκε πριν από 35 περίπου χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες και περιλαμβάνεται στην Urban Art, την ανάγκη δηλαδή του ανθρώπου να εκφραστεί μέσα στις μεγαλουπόλεις που ζει, μετά πέρασε στην Ευρώπη και εδώ και δέκα χρόνια κάνουμε συντονισμένες προσπάθειες να γίνει θεσμός και στην πατρίδα μας.

Σε ελεύθερη ελληνική μετάφραση το Trash Art σημαίνει «Ανακυκλώνεσθαι δια του καλλιτεχνείν». Για την δημιουργία των έργων σας χρησιμοποιείται ανακυκλώσιμα υλικά ή οτιδήποτε μπορεί να χαρακτηριστεί με το όρο σκουπίδια;

Οτιδήποτε άχρηστο και ανενεργό ο άνθρωπος το θεωρεί σκουπίδι. Από ένα κομμάτι ξύλο, μια χρησιμοποιημένη μπαταρία μέχρι και μια παλιά ηλεκτρική σκούπα μπορούμε να παράγουμε τέχνη. Η «σκουπιδοτέχνη» μπορεί να γίνει από όλους δεν έχει ηλικία, αρκεί να υπάρχει διάθεση και φαντασία

Κάποιοι πιστεύουν ότι το Trash Art αποτελεί αντίδοτο στον υπερκαταναλωτισμό. Υιοθετείτε την θέση αυτή;

Σίγουρα ο καλλιτέχνης αλλά και το κοινό της Trash Art, βλέποντας την πληθώρα των υλικών που έχει στην διάθεση του γίνεται πιο επιλεγμένο καταναλωτικά και πιο ευαισθητοποιημένο. Η τέχνη εκτός της προσφοράς της βοηθά και στην υγεία, μιας και είναι αρκετά αγχολυτική.

Συμβάλει το Trash Art στην προστασία του περιβάλλοντος και αν ναι πως;

Όπως σας ανέφερα η Trash Art είναι μια οικολογική, καλλιτεχνική, έκφραση. Φανταστείτε έναν κόσμο που όλοι οι άνθρωποι θα είχαν την «παιδεία» να μην ρυπαίνουν και να ανακυκλώνουν καλλιτεχνικά τα σκουπίδια τους. Αυτό βασικά προϋποθέτει υποδομές, εκπαίδευση, κρατική ενίσχυση, κ.ά. Πριν από λίγα χρόνια θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και σαν ουτοπία. Όχι όμως σήμερα.

Οι δημιουργίες ενός καλλιτέχνη του Trash Art αποτελούν μόνο έργα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διακοσμητικά ή και νέα προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως;

Η Trash Art δεν έχει κανόνες. Σαφώς και έχει πολλές μορφές χρήσης. Μπορούμε να φτιάξουμε έναν πίνακα για το σαλόνι μας ή ένα όμορφο φωτιστικό για το παιδικό δωμάτιο. Άλλωστε αυτός είναι ο βασικός κανόνας της τέχνης. Να χρησιμοποιείται για να υπηρετεί το πνεύμα αλλά και το σώμα.

Πιστεύετε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα το Trash Art έχει αρχίσει να αποκτά οπαδούς και αν ναι από ποιες κοινωνικές ομάδες;

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο. Η Trash Art ενεργοποιεί συνειδητούς πολίτες όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών τάξεων. Παράλληλα δημιουργούνται ομάδες καθαριότητας δασών, πάρκων, παραλιών, δείχνοντας έτσι την ευαισθητοποίηση της στο περιβάλλον αλλά και για την συγκομιδή υλικών για δημιουργία. Πραγματοποιούμε φιλανθρωπικά Bazaar και διαθέτουμε ένα μεγάλο μέρος των εσόδων μας για φιλανθρωπίες αλλά και για την ενίσχυση του πολιτισμού. Τα Χριστούγεννα του 2010 για παράδειγμα συμμετείχαμε σε Bazaar στην Ξάνθη, όπου τα έσοδα διατέθηκαν για τα εκπαιδευτικά εργαστήρια και τις δράσεις του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.


Comentarios


bottom of page