top of page

Δαδιά, ένας αληθινός παράδεισος για τους λάτρεις της φύσης

  • Writer: Admin
    Admin
  • Jan 22, 2016
  • 2 min read


Χτισμένη στα κατάφυτα ριζά της Ροδόπης, το χωριό της Δαδιάς, σύμφωνα με την ντόπια παράδοση, δημιουργήθηκε από υλοτόμους που κατέφυγαν εδώ για να γλιτώσουν από θανατηφόρα επιδημία. Στα έγγραφα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Δαδιά αναφερόταν ως «Τσιάμ-Κεμπίρ», που σημαίνει «το χωριό του Μεγάλου Πεύκου». Το όνομα Δαδιά είναι πρόσφατο και σχετίζεται επίσης με το πεύκο και το «δαδί», που χρησιμοποιείται ως προσάναμμα ή φωτιστικό μέσο. Απέχει 66 χλμ. βορειοανατολικά από την Αλεξανδρούπολη.

Αξίζει να δείτε:

  • Τα ερείπια βυζαντινού κάστρου, στην κορυφή «Γκίμπρενα».

  • Το πανέμορφο Δάσος της Δαδιάς, αναπτύσσεται σε μια σειρά από δασωμένα υψώματα, τα οποία αποτελούν τμήμα ενός ορεινού συγκροτήματος με χαμηλές κορυφές στις απολήξεις της Ροδόπης, γνωστού ως «Βουνά του Έβρου». Το Δάσος Δαδιάς είναι προστατευόμενη περιοχή από το 1980. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης και της Ασίας και κοντά στον ανατολικότερο μεταναστευτικό διάδρομο πολλών ειδών ορνιθοπανίδας. Προσφέρει καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών, καθώς και άλλων ειδών χλωρίδας και πανίδας της Βαλκανικής, της Ασίας και της Ευρώπης. Στο δάσος της Δαδιάς μπορεί να παρατηρήσει κανείς τα πιο σπάνια είδη αρπακτικών της Ευρώπης. Ο μαυρόγυπας (Aegypius monachus), με πληθυσμό περίπου 25 ατόμων, είναι το επίσημα προστατευόμενο είδος του Δάσους της Δαδιάς, ενώ αποτελεί και το έμβλημα του βιοτόπου. Eδώ ζει ένας από τους τελευταίους πληθυσμούς της ανατολικής Ευρώπης. Ο θαλασσαετός (Haliaetus albicilla), το πιο σπάνιο αρπακτικό της Ελλάδας, φωλιάζει ακόμη στη περιοχή, όπως και ο βασιλαετός (Aquila heliaca), αν και υπάρχει μόνο μία φωλιά από αυτό το σπάνιο είδος. Στη Δαδιά έχουν καταγραφεί γενικά 219 είδη πουλιών, 40 είδη ερπετών και αμφιβίων και 36 είδη θηλαστικών, όπως επίσης και σπάνια φυτά. Η προστατευόμενη περιοχή περιλαμβάνει δύο πυρήνες έκτασης 72.500 στρ., με πανέμορφα πευκοδάση και την περιφερειακή τους ζώνη, έκτασης 280.000 στρ.

  • Το Oικοτουριστικό Kέντρο, που λειτουργεί 500 μ. νότια του χωριού Δαδιά και περιλαμβάνει ξενώνα, αναψυκτήριο-καφετέρια και το Κέντρο Ενημέρωσης, το οποίο διοργανώνει τακτικά περιηγήσεις στο δάσος.

  • Το παρατηρητήριο των αρπακτικών πουλιών, περίπου 3 χλμ. από το Κέντρο Ενημέρωσης.

  • Το απολιθωμένο δάσος της ευρύτερης περιοχής Φυλακτού (στο δήμο Τυχερού). Δημιουργήθηκε εξαιτίας ευνοϊκών συνθηκών απολίθωσης και συνδέεται άμεσα με την ηφαιστειακή δράση που υπήρχε στην περιοχή πριν 25.000.000 χρόνια. Η απολίθωση είναι τέλεια καθώς διατηρούνται σε άριστη κατάσταση τα εξωτερικά μορφολογικά γνωρίσματα των κορμών των δέντρων. Κομμάτια από τα απολιθωμένα ευρήματα βρίσκονται στο προαύλιο του Kέντρου Οικοτεχνίας - Χειροτεχνίας Φυλακτού και στο πάρκο του χωριού. Έξω από το χωριό θα δείτε την απολιθωμένη βελανιδιά μήκους 19 μέτρων και ηλικίας 25 εκατομμυρίων ετών. Στο Τουριστικό Κέντρο Τυχερού, στην είσοδο του χωριού δίπλα στη λίμνη, θα δείτε το μικρό εκθετήριο με δείγματα απολιθωμένων ευρημάτων της ευρύτερης περιοχής.

  • Το χωριό Λευκίμμη (10 χλμ. δυτικά από το Τυχερό), με τις αξιόλογες εκκλησίες.

Comments


bottom of page