top of page

Βροχή Διαττόντων – Ωριωνίδες 20-21 Οκτωβρίου

  • Writer: Admin
    Admin
  • Oct 17, 2017
  • 3 min read


Καθώς η Γη ταξιδεύει γύρω από τον Ήλιο, έλκει διάφορα συντρίμμια τα οποία εισέρχονται στην ατμόσφαιρα με εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες, παγιδευμένα από το βαρυτικό της πεδίο. Είναι γεγονός ότι κάθε ημέρα που περνάει πάνω από 100 τόνοι λεπτής σκόνης πέφτουν πάνω στην επιφάνεια της Γης χωρίς καν να το καταλάβουμε. Τα περισσότερα όμως, είναι μικρότερα από έναν κόκκο άμμου, οπότε σχεδόν όλα τους αποσαθρώνονται και δεν χτυπούν ποτέ την επιφάνεια της Γης.

Εξαιτίας της τριβής τους με τα μόρια της ατμόσφαιρας, αναφλέγονται και εμφανίζονται σε μας σαν πεφταστέρια (γνωστά ως διάττοντες αστέρες). Παρόλα αυτά, υπολογίζεται ότι 1.000 περίπου από τους διαστημικούς αυτούς «επιδρομείς» είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να αντέξουν το ταξίδι μέσα από την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας κάθε χρόνο και φτάνουν στην επιφάνεια της Γης ως μετεωρίτες. Επειδή όμως τα 2/3 του πλανήτη μας είναι καλυμμένα με νερό οι πτώσεις αυτές σπάνια γίνονται αντιληπτές.

Ενώ σε καθημερινή βάση ο αριθμός τους είναι περιορισμένος, κάποιες περιόδους του έτους παρατηρείται βροχή διαττόντων (Meteor Shower) εστιασμένη σε συγκεκριμένες περιοχές του ουρανού. Αυτό σημαίνει πως ο χώρος από τον οποίο περνάει η Γη αυτή την περίοδο, έχει πληθώρα συντριμμιών. Τα συντρίμμια αυτά προέρχονται κυρίως από κομήτες που κατα το πέρασμά τους δίπλα από τον Ήλιο, θερμάνθηκαν και άφησαν πίσω τους υλικό.


ΟΙ ΤΡΟΧΙΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΠΕΦΤΑΣΤΕΡΙΩΝ,

ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΗΜΕΙΟ, ΓΝΩΣΤΟ ΩΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΟ ΣΗΜΕΙΟ.

Επειδή οι μετεωροειδείς κινούνται σε παράλληλες τροχιές και με την ίδια περίπου ταχύτητα, εμφανίζονται στον γήινο παρατηρητή σαν να «προέρχονται» από ένα συγκεκριμένο σημείο της ουράνιας σφαίρας, που ονομάζεται ακτινοβόλο σημείο (radiant point) και είναι μοναδικό και χαρακτηριστικό για κάθε βροχή διαττόντων. Μάλιστα, το ακτινοβόλο σημείο δίνει στη βροχή αυτή το όνομά της, συνήθως του αστερισμού στον οποίο περιέχεται αυτό. Για παράδειγμα, αυτήν τη περίοδο (αρχές Οκτωρίου με αρχές Νοεμβρίου) έχουμε την ευχαρίστηση να απολαύσουμε τις Ωριωνίδες (Orionids).


ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ Η ΤΡΟΧΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΥΝΑΝΤΑΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΧΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΗΤΗ ΧΑΛΕΥ.

Ο λόγος για τη φθινοπωρινή βροχή διαττόντων που παρατηρείται κυρίως στον αστερισμό του Ωρίωνα. Αποτελείται από συντρίμμια που άφησε πίσω στο πέρασμά του ο γνωστός κομήτης Halley, ο οποίος επισκέφθεται το εσωτερικό Ηλιακό μας Σύστημα κάθε 74-79 χρόνια. Ο ίδιος κομήτης είναι επίσης υπεύθυνος και για την ανοιξιάτικη βροχή διαττόντων Ήτα Υδροχοΐδες (Eta Aquarids – στον αστερισμό του Υδροχόου), που αποκορυφώνεται στις αρχές Μαίου.

Πότε είναι καλύτερα ορατές οι Ωριωνίδες;

Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων είναι ορατή όλο τον Οκτώβριο, αλλά αποκορυφώνεται τις νύχτες της 20ής και 21ης Οκτωβρίου. Τότε μπορεί κανείς να δει από 15 έως και 30 μετέωρα την ώρα (ορισμένες χρονιές φθάνουν τα 70), που ταξιδεύουν στην ατμόσφαιρά μας μεηλιγγιώδεις ταχύτητες που αγγίζουν τα 66 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο (περίπου 237.000 km/h). Επειδή τα θραύσματα ταξιδεύουν τόσο γρήγορα, καίγονται σύντομα και λαμπρά στον ουρανό.


ORIONIDS METEOR SHOWER

Ποια ώρα της ημέρας και πώς θα τις απολαύσω;

Η κατάλληλη στιγμή για να απολαύσετε τους μετεωρίτες, είναι ακριβώς πριν από την αυγή. Και, όπως και με κάθε παρατήρηση, είναι καλύτερο να βρίσκεστε μακριά από παρεμβαλλόμενα φώτα (όπως τα φώτα του δρόμου ή των σπιτιών). Αν βρίσκεστε σε μεγάλες πόλεις, καλό είναι να φθάσετε όσο το δυνατόν πιο μακριά από περιοχές με έντονη φωτορύπανση.

Για την καλύτερη δυνατή θέα ξαπλώστε στο έδαφος και παρατηρείστε τον Ωρίωνα. Είναι η περιοχή του ουρανού που κυριαρχείται από τα φωτεινά αστέρια Rigel και Betelgeuse. Η βροχή είναι ορατή με γυμνό μάτι και εύκολα εντοπίσιμη.


 
 
 

Comments


bottom of page