10ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας
- Admin
- Jan 29, 2016
- 2 min read
Στα πλαίσια της 10ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας έλαβε χώρα με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, στην Εμπορική Λέσχη Ξάνθης, στρογγυλή τράπεζα με θέμα " Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας - HPV - Εμβόλιο".
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της AHEPA Ξάνθης Κώστας Τριανταφυλλίδης επισημαίνοντας το μακρόχρονο ενδιαφέρον της ομογενειακής οργάνωσης για τα ζητήματα υγείας, κάνοντας ειδική αναφορά στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και τις συνεχείς αποστολές από τους Έλληνες της διασποράς υγειονομικού υλικού στα περιφερειακά νοσοκομεία.

Ο Αιμίλιος Γρηγοριάδης (Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Χειρουργός, Ειδικός Ιατρός Κοινωνικής Ιατρικής & Διοίκησης Υγείας, συνιδιοκτήτης ιατρείων FeminOrm) εξήγησε τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητη η επιστημονική ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα, τονίζοντας πως αφορά σε μια κακοήθεια με εξαιρετικά άσχημη πρόγνωση εφόσον πλέον εκδηλωθεί κλινικά, ενώ επισήμανε πως σήμερα υπάρχουν εκείνα τα αναγκαία και ικανά διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα, που με σωστή και ευρεία εφαρμογή θα συνέβαλαν στον σημαντικό περιορισμό της νόσου, εάν όχι στην εξαφάνισή της. Προϋποθέσεις για αυτό, είναι αφενός μεν η ετήσια επανάληψη του τεστ ΠΑΠ και όσο γίνεται ο πιο πλήρης εμβολιασμός του πληθυσμού. Σε σχέση με το εμβόλιο ανέφερε πως αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο για την πρωτογενή πρόληψη της νόσου και αφετέρου πως ανήκει στα πιο ασφαλή εμβόλια που διαθέτουμε, εκτός του ότι είναι το πρώτο και μάλλον όχι το τελευταίο - εμβόλιο εναντίον του καρκίνου. Η ετήσια επανάληψη του τεστ ΠΑΠ, εξασφαλίζει τον έγκαιρο εντοπισμό των προκαρκινωματικών δυσπλασιών του τραχήλου της μήτρα και αυτό εξασφαλίζει την αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπισή τους. Το εμβόλιο συμπληρωματικά συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρωτογενή πρόληψη της πάθησης. Η ετήσια επανάληψη του τεστ ΠΑΠ, ως μεθόδου πληθυσμιακού ελέγχου (screening) των γυναικών και η εφαρμογή εμβολιασμού σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κλίμακα, γυναικών αλλά και ανδρών ελπίζουμε σύντομα, είναι τα μόνα άκρως αποτελεσματικά μέσα στον περιορισμό της νόσου. Υπογραμμίζεται πως πρόκειται για ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, από το οποίο δυστυχώς δεν προφυλασσόμαστε 100% με τη χρήση του προφυλακτικού (η προφύλαξη του τελευταίου φθάνει το 60 με 65%).
Ο Αναστάσιος Ξεφτέρης (Μοριακός Βιολόγος - Γενετιστής, Ιδιοκτήτης DNA Διαγνωστική - Κέντρο Μοριακού Ελέγχου) αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ιού HPV και στις σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους με PCR. Τόνισε πως στη διαγνωστική φαρέτρα μας πλέο διαθέτουμε τη μέθοδο της HPV DNA ανάλυσης, που αυξάνει τη διαγνωστική ευαισθησία ανίχνευσης του ιού και συμπληρωματικά να διευκρινίζουμε με ποιους υπότυπους του ιού έχει μολυνθεί ο ασθενής, έτσι ώστε ανάλογα με το εάν οι υπότυποι αυτοί ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, να υπάρχει πιο εντατική παρακολούθηση και ορθολογικότερη θεραπευτική αντιμετώπιση.
Η Σοφία Μαυροπούλου (παθολογοανατόμος, Διευθύντρια Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής Νοσοκομείου Ξάνθης) εστίασε στα παθο-μορφολογικά χαρακτηριστικά των βλαβών που προκαλεί ο HPV και στην ανάγκη συνεργασίας των διαφόρων ειδικοτήτων για το καλύτερο διαγνωστικό και θεραπευτικό αποτέλεσμα. Είναι αδήριτη ανάγκη για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση του πληθυσμού, ώστε η όποια προσωπική επιλογή να είναι αιτιολογημένη και δυνατόν σωστότερη.
Η συμμετοχή του κοινού ήταν αθρόα, ενώ υπήρξαν αρκετές ερωτήσεις στο τέλος της ημερίδας και καταγράφηκε ικανοποίηση για την πληρότητα της ενημέρωσης. «Κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν» - Ιπποκράτης (460 π.Χ.- 370 π. Χ.)
Comments